We kunnen dit jaar toch op zomervakantie naar het buitenland. Daar zijn we natuurlijk erg blij mee. Wij doen weer waar we goed in zijn: jouw reis verzorgen en jij lekker op vakantie. Maar de zomer dit jaar wordt door corona toch een beetje anders dan we gewend zijn.
Het is nu nog belangrijker om goed voorbereid op reis te gaan en goed te weten wat dan “anders” is, en hoe je ermee om moet gaan. We helpen je graag, zodat je optimaal kunt genieten van je vakantie. Hieronder volgen antwoorden op de meest gestelde vragen.
De komende tijd gaan we ook horen van specialisten op bestemming om van hen te horen waar je rekening mee moet houden en hoe je maximaal kunt genieten van je vakantie dit jaar. Hoe daarvoor vooral onze nieuwspagina in de gaten.
Ik wil graag boeken, maar waar kan ik zien of mijn bestemming veilig is?
In dit landenoverzicht kan je het reisadvies per bestemming bekijken. Het reisadvies op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken is altijd actueel. Een geel reisadvies betekent dat je kunt reizen, maar dat er nog enkele veiligheidsrisico’s zijn. Bij oranje en rood verzorgen wij geen reizen naar die bestemmingen.
Wat als mijn bestemming van geel (weer) op oranje gaat? Bijvoorbeeld vanwege corona. Hoe zit het dan met repatriëring?
Een geel reisadvies betekent dat je op vakantie kunt, maar er nog wel veiligheidsrisico’s zijn. Die zijn nooit 100% uit te sluiten. Maar als de situatie verandert, het reisadvies (weer) oranje) wordt en je hebt een pakketreis geboekt bij ons, dan helpen wij je natuurlijk graag. Of wij halen je, op onze kosten, desnoods terug als de situatie daarom vraagt.
Graag wil ik met het vliegtuig, maar is het veilig om met veel mensen in het vliegtuig te zitten?
De kans dat je besmet raakt in een vliegtuig is klein. De luchtvaartmaatschappijen doen er alles aan om het risico tijdens het vliegen te minimaliseren. Een van de belangrijkste troeven daarin is het HEPA-luchtsysteem in een vliegtuig. De luchtstroom wordt naar beneden afgebogen waardoor de lucht snel richting de vloer beweegt. Elke 3 minuten is alle lucht in een cabine ververst.
Daarnaast nemen airlines extra maatregelen, zoals het rondlopen in het vliegtuig beperken, regelmatiger schoonmaken van meubilair, het verplichten van mondkapjes, geen of minder maaltijden tot speciale in- en uitstapprocedures.
Mag ik annuleren als ik het toch niet aandurf om te gaan of geen rekening wil houden met de maatregelen?
Natuurlijk mag je altijd annuleren. Maar als de kleurcode van het reisadvies geel is, kan en mag er worden gereisd en mag je niet kosteloos annuleren. De maatregelen op de bestemming zullen niet veel anders zijn dan in Nederland.
Kan ik wel echt genieten op de bestemming; mijn verblijf in het hotel, terrasje pakken, naar een restaurant gaan of activiteiten ondernemen?
Het zal natuurlijk wat anders zijn dan voorheen, maar op je bestemming kan heel veel ‘gewoon’ wel. De omstandigheden en regels verschillen wel per bestemming. Je moet je -ook op de bestemming- natuurlijk houden aan de regels die daar gelden. Die kunnen te maken hebben met het dragen van een mondkapje, het houden van afstand, time slot reserveren om iets te bezoeken of te gebruiken. Vanwege de uiteenlopende berichtgeving, is het het beste om hiervoor de informatie op de website van de betreffende airline en accommodatie in de gaten te houden.
Wat gebeurt er als ik daar ziek word, of iemand van mijn familie of vrienden waarmee ik op stap ben?
Je moet altijd -en dus nu ook- zorgen voor een goede reis- en annuleringsverzekering, en natuurlijk als je ziek wordt dan heb je je ziektekostenverzekering. Check ook je ziektekostenverzekering of je voldoende gedekt bent. Als je je ziek voelt, meld je direct bij de lokale gezondheidsorganisatie. Verder moet je je dan houden aan de regels die er worden gesteld aan zieke mensen. En moet je in quarantaine? Dan kan de reisorganisatie je hulp en bijstand bieden, maar de extra kosten zijn voor jou. Vandaar dat je een goede reis- en annuleringsverzekering moet hebben.
Bron: ANVR